Info voor de beginnende of “herintredende” hardloper:

Wanneer je nog niet de conditie hebt om:

 • ongeveer 3x 10 minuten achteréén te kunnen lopen
 • op een heel rustig tempo (van circa 8 a 9 km per uur)
 • en met tussenpozen van 5 minuten rust/pauze tussen iedere 10 minuten,

raden we je aan om eerst een clinic voor beginners te volgen, bijvoorbeeld bij Run2Day in Zwolle.

Het betreft een ideale relatief korte trainingsclinic voor startende lopers. Deze clinics starten doorgaans rond september en maart.  Loopsport Zwolle heeft een fijne samenwerking met Run2Day in Zwolle, en  goede ervaringen met starters aldaar. Veel trainers van onze club verzorgen daar ook de clinictrainingen. Voor meer info zie de website van Run2Day:

Run2Day Zwolle

 • Individueel trainingsschema volgen

Als laatste is er nog een mogelijkheid om op individuele basis zelf volgens een speciaal schema voor beginnende hardlopers jouw loopconditie verantwoord op te bouwen naar een basisconditie.
Daarbij de keuze uit (voorlopig) twee Trainingsschema's.
De aangegeven, mogelijk in jouw beleving, langzame “opbouw” en vele aangegeven rustperiodes zijn nodig om spieren, gewrichten en pezen te laten wennen aan de hardloopinspanningen. Bedenk daarbij altijd dat je conditie (hart en longfunctie alsmede het vaatstelsel) zich een stuk sneller aanpast dan je spieren, gewrichten en pezen. Voorkom blessures en volg het schema nauwkeurig, neem de aangegeven rustperiodes in acht!

Het doel van trainen is het versterken van de fysieke eigenschappen die, voor in dit geval hardlopen, belangrijk zijn. De fysieke eigenschappen die je bij hardlopen wilt trainen/versterken zijn:

 • Beweeglijkheid en lenigheid
 • Aeroob uithoudingsvermogen
 • Anaeroob uithoudingsvermogen
 • Krachtuithoudingsvermogen
 • Maximaalkracht
 • Techniek / motoriek

De bovengenoemde fysieke eigenschappen kan men met verschillende soorten trainingen trainen.

Soorten trainingen voor hardlopers

Herstelloop is een loop in een heel rustig tempo van ongeveer 30 à 60 minuten.

Lange rustige duurloop duurt 1,5 tot 3 uur en je traint er je aerobe uithoudingsvermogen mee.

Bij de vlotte duurloop ligt de snelheid tussen die van lange rustige duurloop en tempoduurloop. Duurt ongeveer 45 minuten tot 2 uur. Je traint je aerobe uithoudingsvermogen en je anaerobe uithoudingsvermogen.

Tempoduurloop houdt in, flinke snelheid net onder het verzuringspunt. Duur van tempo duurloop is maximaal 45 minuten. Je traint je anaerobe uithoudingsvermogen.

Interval intensief is een intervaltraining. Relatief hoge loopsnelheid in de inspanningsgedeeltes. Lange rust ten opzichte van het inspanningsgedeelte en weinig herhalingen. Onder te verdelen in trainingen met lange inspanningsgedeeltes of korte inspanningsgedeeltes . Je traint hiermee je anaerobe uithoudingsvermogen en je krachtuithoudingsvermogen.

Interval extensief is een intervaltraining. De loopsnelheid is in de inspanningsgedeeltes relatief laag. Korte rust periodes en veel herhalingen. Onder te verdelen in trainingen met lange inspanningsgedeeltes of korte inspanningsgedeeltes. Je traint met deze trainingsvorm vooral je aerobe uithoudingsvermogen.

Krachttraining kunnen we onderverdelen in:

- Maximaalkracht: trainen met zware belastingen en weinig herhalingen. Hiermee train je je maximaalkracht.
- Krachtuithoudingsvermogen: trainen met beperkte belastingen en veel herhalingen. Hiermee train je je krachtuithoudingsvermogen. Je kunt trainen met of zonder hulp van toestellen en je kunt het daarom binnen of buiten uitvoeren.

Heuveltraining is een vorm van training waarmee je krachttraining, techniektraining en intervaltraining gelijktijdig uitvoert. Extra verzwaring is aan te brengen door de keuze van de ondergrond, bijvoorbeeld mul zand. Je traint je anaerobe uithoudingsvermogen, krachtuithoudingsvermogen en techniek/motoriek.

 

Snelheidstraining is tempolopen met "volledig" herstel. Hierbij worden bepaalde (korte) afstanden in een bijna wedstrijdtempo gelopen, afgewisseld met heel veel rust om goed te herstellen. Je traint je anaerobe uithoudingsvermogen, krachtuithoudingsvermogen en techniek/motoriek.

Fartlek is een doorgaande loop met snelheidsvariaties; kortstondig afgewisseld met andere bewegingsvormen. Intensieve en minder intensieve gedeeltes wisselen elkaar onregelmatig af. De vaart blijft er in, dat wil zeggen, geen onderbrekingen, geen moment van "stilstaan". De vorm van de training wordt mede bepaald door wat de omgeving te bieden heeft. Het is een speelse trainingsvorm waarbij je veel mag improviseren. Een bosgebied is natuurlijk het meest geschikt. Maar het kan ook op bijvoorbeeld de atletiekbaan, door dynamische oefeningen en loopscholingsoefeningen in afgezwakte vorm in de fartlek op te nemen. Op dat moment hebben ze geen technisch doel, maar zijn ze te gebruiken om onder andere het krachtuithoudingsvermogen te trainen. Een enigszins homogene groep (zelfde niveau) is een vereiste om deze training uit te voeren. Je traint je beweeglijkheid en lenigheid, aeroob uithoudingsvermogen, anaerobe uithoudingsvermogen, krachtuithoudingsvermogen en techniek / motoriek.

Bij loopscholing worden deelbewegingen van de loopbeweging apart getraind. De loopbeweging wordt als het ware ontleed. De deelbewegingen worden veel extremer uitgevoerd dan normaal, zodat je je ervan bewust wordt en de betreffende motoriek verbetert. Deze trainingsvorm is niet geliefd onder hardlopers maar levert wel heel goede resultaten. Je traint met loopscholing je techniek en motoriek.

Bron: www.fitklik.nl

 

Voor de hardlopers is de startlocatie op de maandag- en woensdagavond (19.00 uur) is :"Het Anker" aan de Voorsterweg.  N.B. de wandelgroep kan een andere startlocatie hebben, zie daarvoor het trainingsschema.

De startlocatie op de dinsdagavond (19.30 uur) is het Cultuurhuis in Stadshagen aan de Werkerlaan 1. 

Via A28 en A50 eerste afslag Heerde. Einde afrit rechtsaf (Kamperweg) over de A50 bij de eerste gelegenheid linksaf parkeerplaats in het bos.

Via A28 en A50 eerste afslag Heerde. Einde afrit links en direct links (Nieuwe Zuidweg) Na ongeveer 3 km parkeerplaats aan de linkerkant.

Via A28 en A50 afslag Hattem. Einde afrit links (Hessenweg) over de A50 en direct rechts op de carpoolplaats.

Over de oude IJsselbrug naar Hattem richting Wapenveld (Apeldoornseweg) Net voor einde bebouwde kom rechts af (Burg. Van Heemstralaan) Eind van de weg links en direct weer rechts (Oranje Nassaulaan) Na een bocht naar links gaat de weg over in de Leemculeweg. Na ongeveer 500 m. parkeerplaats aan de rechterkant van de weg.

Over de oude IJsselbrug naar Hattem ( Apeldoornseweg) door Wapenveld richting Heerde. Ongeveer 1000 m na de rotonde in Wapenveld rechtsaf (onverharde weg) het bos in (Wapenveldseweg) Doorrijden tot aan de parkeerplaats “Pompstation”

Ongeveer 500 m voor de oude IJsselbrug linksaf (Ruiterlaan) Einde weg rechts en doorrijden tot parkeerplaats voor restaurant/uitspanning Krisman op de dijk.

Via de Ceintuurbaan richting Heino, en neem de afslag naar de Golfbaan. Doorrijden tot op de parkeerplaats.

Via de Ceintuurbaan richting Heino en neem de afslag naar Dalfsen. Vlak voor dalfsen ligt het station aan de rechterhand.

 

 

 

 

Voor mee informatie over de trainingslocaties kun je via mail contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Loopsport Zwolle heeft op dit moment een aantal trainingsgroepen dat bovendien per locatie verschilt. Het onderstaande figuur is een groffe aanduiding van de niveau's die er momenteel zijn.

Let op: zie voor de locaties (de maandag is bijvoorbeeld Het Anker in Westenholte) het artikel over de verschillende Trainingslocaties.

Lopers die voor het eerst bij ons starten kunnen dit schema aanhouden om te bepalen in welke locatie/groep ze zouden kunnen starten.

cond-vs-groep


Voor mee informatie over de trainingsgroepen kun je via mail contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nieuwe leden kunnen contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of kunnen zich via het aanmeldingsformulier aanmelden voor 1 maand gratis training.

 • Maandag 19:00 - 20:15 uur. Start vanaf "Het Anker", Westenholte

Duurlooptraining (min. instapniveau 10km per uur achtereen kunnen lopen)

1 groep waarin alle niveau's vertegenwoordigd zijn.

 • Dinsdag 19:30 - 20:45 uur. Start vanaf het Cultuurhuis Stadshagen

Afwisselend doe we intervaltrainingen (extensief en intensief), duurloop, fartlek, spelvormtraining, etc.

Veelal 2 niveaugroepen, in principe voor elk wat wils, hoewel een "echte" beginner beter eerst een clinic kan volgen (zie ook info over beginnende hardlopers)

 • Woensdag 19:00 - 20:15 uur. Start vanaf "Het Anker", Westenholte

Afwisselend doe we intervaltrainingen (extensief en intensief), duurloop, fartlek, spelvormtraining, etc.

Veelal 4 niveaugroepen, in principe voor elk wat wils, hoewel een "echte" beginner beter eerst een clinic kan volgen (zie ook info over beginnende hardlopers)

 • Zaterdag 10:00 - 11:30 uur. Start vanaf "Ergens op een boslocatie nabij Zwolle" (Zie hiervoor het Trainingskalender)

Afwisselend doe we intervaltrainingen (extensief en intensief), duurloop, fartlek, spelvormtraining, etc.

Veelal 3 niveaugroepen, in principe voor elk wat wils, hoewel een "echte" beginner beter eerst een clinic kan volgen (zie ook info over beginnende hardlopers)

 

Voor specifiekere informatie: zie Trainingsgroepen, Trainingslocaties, Trainingskalender, Trainingsvormen en Beginnende loper - Informatie.

Doe je voor het eerst mee? Kijk dan zeker even bij het artikel Meelopen?

Voor meer informatie of over de technische inhoud en planning van de trainingen kun je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Komende wedstrijden

Geen activiteiten gevonden
Copyright © 2022 Loopsport Zwolle. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.